Een nieuwe supermarkt voor Beesel

Het heeft eventjes geduurd, maar daar is hij dan eindelijk: de nieuwe supermarkt in Beesel. Na de abrupte sluiting van de COOP in oktober vorig jaar maakt Beesel nu kennis met een andere formule: de Dagwinkel.

De sluiting van de COOP maakte wat los afgelopen najaar. Terecht werd de leefbaarheid van kern Beesel bij de hele kwestie betrokken. De Beeselse Lijst herkende de urgentie van de hele situatie en stelde vragen aan de verantwoordelijk wethouder, die tijdens de raadsvergadering van 21 oktober 2019 behandeld werden. Ook in de volgende raadsvergadering van 16 december 2019 kwam de fractie van de Beeselse Lijst terug op het thema.

Op die manier hebben wij geprobeerd om via de wethouder druk uit te oefenen op betrokken partijen. Volgens ons was dit de juiste route, aangezien actieve inmenging van de gemeenteraad in 'de markt' niet mag. Met andere woorden: de wet van vraag en aanbod blijft heilig, maar je mag de vraag wel kracht bijzetten.

Het doet ons daarom deugd om te zien dat deze tactiek bij heeft gedragen aan de totstandkoming van de nieuwe supermarkt. Of, zoals vakblad Distrifood het stelt: "De sluiting maakte nogal wat los bij de dorpsbewoners. ‘De woningstichting kwam onder vuur te liggen en werd verweten dat het dorp zonder supermarkt kwam te zitten’, zei Erick Geurts [de nieuwe eigenaar, red.] erover tegen Distrifood. Ook de lokale politiek maakte zich zorgen dat voorzieningen uit het dorp wegvielen. Alle commotie heeft ervoor gezorgd dat de huur nu lager is. ‘Ze hebben behoorlijk water bij de wijn gedaan.’"

Toch mogen we de rol van de werkgroep Blie in Beesel Drakedörp niet onderschatten. Verschillende leden van deze werkgroep hebben er de afgelopen weken zorg voor gedragen dat de eigenaren van de nieuwe supermarkt zich al helemaal thuis voelen. Ook dit is weer een prachtig voorbeeld van hoe we het in Beesel #GewoonSamen doen!


Vanaf deze plek wensen wij de eigenaren en medewerkers van de nieuwe supermarkt in Beesel heel veel succes toe!


Door: Job Nijssen